Results 1 to 10 of 10

Thread: FPP- help -suggestions

  1. #1
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    6,951
    Post Thanks / Like

    Default FPP- help -suggestions

    I hope someone with knowledge could shove me in the right direction
    with first attempt at preparing for this .

    I have been using Hls sequencing software and would like to be able to convert it to
    FPP. I do have a RPI 3 and sd ready
    I have a fairly good Idea as to how to get the image and RPI established for FPP
    but that is about it . Unfortunately Vixen and Xlights are beyond my intellect for this year even for testing purposes .

    My goal is to get this projector up and functioning with FPP if possible Using an Hls sequence and converting it .
    This is all for test and learn atm .

    Thanks for any help you can provide.
    Last edited by angus40; 11-22-2020 at 07:31 PM.

  2. #2
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Sauk City, WI USA
    Posts
    1,773
    Post Thanks / Like

    Default Re: FPP- help -suggestions

    Should have put this at the top of the post. Can you save your HLS sequence as a .fseq? xLights knew how but if you don't want to learn...


    Here are my notes on getting FPP setup. I haven't tested them recently but it is a starting point.
    ****************
    FPP install

    Download image
    Unzip FPP image to ChristmasLights/FPP
    Insert your SD card into your PC
    Download Etcher
    Install Etcher
    Run Etcher selecting your image and SD card

    Safely remove your SD card
    Insert into FPP
    Apply Power (wait) If you have a keyboard and monitor, you can use those to watch what FPP is doing. It might take a bit.

    Connect to FPP using FPP, FPP01 or mine says http://fpp01.local
    Go Advanced
    Create a new partition with unused space.
    Now we need to tell FPP to use this space.
    Status/Control/FPP Settings
    External Storage Device: Select the large space with free storage.
    If it asks about formatting, format with btrfs.
    If it asks to copy settings, say no.

    Status/Control/Config/Set Time
    NTP: Enabled
    Time Zone (yours)
    Submit

    My setup...
    My home network is running 192.168.10.x with the gateway (router) at 192.168.10.1.
    My show network is running 192.168.1.x with no gateway. My switches don't know what to do with other IP addresses. But I still want to talk to FPP and use FPP to talk to my controllers. So we use this configuration...

    Status/Control/Network
    Click on wlan0
    DHCP
    Put in your SSID and WPA Pre Shared key
    Update Interface
    Restart Network

    You should now have two addresses shown on top of page after Host: FPP

    Bottom of the Network page
    Enable Routing between network interfaces

    Now click on the eth0
    Interface Mode: Static
    Enter the IP for the PI.
    (My controllers are 192.168.1.151-153 so I wanted my PI to be 192.168.1.150)
    The netmask will fill in as you leave the address field.
    The Gateway will fill in as you leave the address field.
    (My Gateway is on the home wireless network so I entered the address of my home router - the 192.168.10.1 address)

    *************
    After this, you will need to configure the outputs to match whatever controllers you are using.
    Then you need HLS to output an .fseq.
    Name the audio and the .fseq the same and use the content tab in FPP to upload both.
    Setup a playlist.
    Setup a schedule.
    Nose around and have fun!
    Last edited by MikeKrebs; 11-24-2020 at 01:58 AM. Reason: Need to emphasize fseq needed

  3. #3
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    6,951
    Post Thanks / Like

    Default Re: FPP- help -suggestions

    Quote Originally Posted by MikeKrebs View Post
    Here are my notes on getting FPP setup. I haven't tested them recently but it is a starting point.
    ****************
    FPP install

    Download image
    Unzip FPP image to ChristmasLights/FPP
    Insert your SD card into your PC
    Download Etcher
    Install Etcher
    Run Etcher selecting your image and SD card

    Safely remove your SD card
    Insert into FPP
    Apply Power (wait) If you have a keyboard and monitor, you can use those to watch what FPP is doing. It might take a bit.

    Connect to FPP using FPP, FPP01 or mine says http://fpp01.local
    Go Advanced
    Create a new partition with unused space.
    Now we need to tell FPP to use this space.
    Status/Control/FPP Settings
    External Storage Device: Select the large space with free storage.
    If it asks about formatting, format with btrfs.
    If it asks to copy settings, say no.

    Status/Control/Config/Set Time
    NTP: Enabled
    Time Zone (yours)
    Submit

    My setup...
    My home network is running 192.168.10.x with the gateway (router) at 192.168.10.1.
    My show network is running 192.168.1.x with no gateway. My switches don't know what to do with other IP addresses. But I still want to talk to FPP and use FPP to talk to my controllers. So we use this configuration...

    Status/Control/Network
    Click on wlan0
    DHCP
    Put in your SSID and WPA Pre Shared key
    Update Interface
    Restart Network

    You should now have two addresses shown on top of page after Host: FPP

    Bottom of the Network page
    Enable Routing between network interfaces

    Now click on the eth0
    Interface Mode: Static
    Enter the IP for the PI.
    (My controllers are 192.168.1.151-153 so I wanted my PI to be 192.168.1.150)
    The netmask will fill in as you leave the address field.
    The Gateway will fill in as you leave the address field.
    (My Gateway is on the home wireless network so I entered the address of my home router - the 192.168.10.1 address)

    *************
    After this, you will need to configure the outputs to match whatever controllers you are using.
    Then you need HLS to output an .fseq.
    Name the audio and the .fseq the same and use the content tab in FPP to upload both.
    Setup a playlist.
    Setup a schedule.
    Nose around and have fun!
    Wow , awesome . Thanks a lot Mike .

  4. #4
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    6,951
    Post Thanks / Like

    Default Re: FPP- help -suggestions

    Will the old Nutcracker-xlights work for converting .hls file to .fseq
    or do I need to learn the usage of the newer version ?

  5. #5
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Sauk City, WI USA
    Posts
    1,773
    Post Thanks / Like

    Default Re: FPP- help -suggestions

    There was a thread about a problem in 2017. So I would guess it was in there for a while. give it a shot and see how it does.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Nova Scotia, Canada
    Posts
    1,830
    Post Thanks / Like

    Default Re: FPP- help -suggestions

    Quote Originally Posted by angus40 View Post
    Will the old Nutcracker-xlights work for converting .hls file to .fseq
    or do I need to learn the usage of the newer version ?
    Just an aside that when you import a HLS sequence, it imports as a data layer which means you cannot edit the effects after import.
    The channel data has to be exactly the same in HLS and Xlights/FPP for it to map correctly.
    I always found absolute channel mapping to work best when importing HLS sequences into xlights.
    Phil

  7. #7
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    6,951
    Post Thanks / Like

    Default Re: FPP- help -suggestions

    Quote Originally Posted by DrNeutron View Post
    Just an aside that when you import a HLS sequence, it imports as a data layer which means you cannot edit the effects after import.
    The channel data has to be exactly the same in HLS and Xlights/FPP for it to map correctly.
    I always found absolute channel mapping to work best when importing HLS sequences into xlights.
    Thanks for this info Phil .
    I did a little conversion test with the old Nutcracker-xlights ver 3.x and waited for the results.
    My settings in NC-xl were for a mega tree only and consisted of 4080 channels .
    The conversion seemed to convert exactly 4080 channels of the Hls.data and anything after that said invalid .

    So I am guessing that when you say absolute , You mean the NC-xl should contain enough Channels to equal the Hls sequence channel configuration ?

    What I do not quite understand is , Do I need to actually create any props/elements within NC-xl or will the total channel count configuration suffice ?

  8. #8
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Nova Scotia, Canada
    Posts
    1,830
    Post Thanks / Like

    Default Re: FPP- help -suggestions

    In your case where you are only talking about one prop, YES.
    In xlights, when you create models and assign a starting channel, you have the option to choose: absolute, universe #, end of model, start of model or controller and to designate start channel.
    Here is what happened to me when I 1st started converting HLS over to xlights (wayyyyy back in version 3.x).
    My 1st controller was a LOR 16 channel AC controller, so I assigned it Universe 1, 16 channels.
    Second controller was 2X27 channel DMX controllers and assigned Universe 2, 54 channels
    3rd controller was a ray tree using strips, Universe 3, 360 channels.
    My old HLS sequences used all three of these models in that order and exported happily with no issues.
    The following year, I decided to not use the 54 channels in Universe 2 but only used 33. (removed some dumb rgb elements).
    This created a problem with the HLS exports as all the channels after U2 33 were offset. It was a simple fix to just limit the DMX controller to 3 channels instead of 54. From that point for a few years, I used absolute numbering to ensure nothing would go out of whack....
    UP UNTIL NOW.....LOL
    Xlights now has controller visualizers which makes it soooo very simple to setup and when controllers aren't in visualizer (not supported) I set models up from start or end of each model. This way I can move things around and it automatically fixes any channels differences.
    Phil

  9. #9
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    6,951
    Post Thanks / Like

    Default Re: FPP- help -suggestions

    Thanks for the great details this will help a lot ! thank you .

    Work has got in the way here for the next short while I will be back at this soon I hope .

  10. #10
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Houston, TX (near Katy)
    Posts
    1,028
    Post Thanks / Like

    Default Re: FPP- help -suggestions

    Quote Originally Posted by angus40 View Post
    Will the old Nutcracker-xlights work for converting .hls file to .fseq
    or do I need to learn the usage of the newer version ?
    angus40, they are constantly updating and improving xlights and the FPP/BBB software. I am sure that if there is a bug, it will be fixed quickly. The Zoom Room is the place to go and there are people that have had success helping people using FPP and the Hinxpix controllers.
    Getting the FPP on the Pi to do Master/Remote has been around for a while, and so has a virtual matrix to get effects and video to play on your HDTV/Projector. If you have Zoom, go to http://xlights.org/ and click on Zoom meeting.
    I have not converted HLS files to xLights, but I have converted .vix and .lms files without issues.
    That's a feature not a bug.
    There's no charge for that.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •