Results 1 to 8 of 8

Thread: AC Fuse

  1. #1
    Join Date
    Dec 2016
    Posts
    28
    Post Thanks / Like

    Default AC Fuse

    Does anyone fuse the AC side of power supplies? I searched but couldn't find anything. If the input side is fused, where and what do I search for? "Ac fuse" pulls up fuses for air conditioners.

  2. #2
    Join Date
    Dec 2014
    Posts
    187
    Post Thanks / Like

    Default Re: AC Fuse

    yes, definately.
    search for "inline fuse holder"
    i like these kind.. https://goo.gl/images/GwPCTi

  3. #3
    Join Date
    Jan 2015
    Location
    Folsom, CA, USA
    Posts
    2,164
    Post Thanks / Like

    Default Re: AC Fuse

    No, I use waterproof transformers so no place to put them.

    Waterproof inline fuse holder don't exist, except in the marine world, but then the cost may exceed the transformer. So I thought, I don't fuse all my laptop charger or other wall warts, why do I need to fuse the power supply.....I just make sure all the wiring on the primary side can handle the load until the circuit breaker can trip. No lightweight wiring on the primary side.
    In Lights Therapy

  4. #4
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Newtown CT
    Posts
    4,481
    Post Thanks / Like

    Default Re: AC Fuse

    I use a combination of the circuit breaker in my panel and GFI outlets to protect my PSUs. All of the cables going to my PSUs are 16A or 20A rated depending on the distance traveled and CB rating. My power strips have circuit breakers in them. I do not have separate fuses on the individual PSUs.

    FYI: I HAVE popped a breaker due to a problem with a PSU, so it is a good idea to have some sort of protection in place. GFI has tripped due to water issues when I dont close a Power distribution box properly.


    2020 Full sized show reworked for the new location. Only adding (famous last words) 13 RBLs that I finally got converted to using pixels
    2019 - Just moved into a new home (yet another change of plans). Will be dim but not dark. Too much to do at the new place to leave time for a show. Dim show (3000 pixels) had regular visits most nights.
    https://www.youtube.com/channel/UCyX...ttrsZNARkUce0Q

  5. #5
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Lebanon, Illinois, USA
    Posts
    2,926
    Post Thanks / Like

    Default Re: AC Fuse

    Since a fuse is intended to "protect the wire", putting a fuse just in front of a power supply doesn't do what the fuse was meant to do.
    The fuse/breaker at the supply panel is a definite. GFCI/GFCA at the outlet (and sometimes at the panel) are good to protect anyone from accidentally creating a ground path (a.k.a. - getting shocked.)
    But at the power supply? We have never needed to do it.
    Live, Laugh, Love.

  6. #6
    Join Date
    Jan 2015
    Location
    Dallas TX
    Posts
    671
    Post Thanks / Like

    Default Re: AC Fuse

    My power supplies already have an internal fuse at the AC input.
    IMG_3827.JPG

  7. #7
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    16
    Post Thanks / Like

    Default Re: AC Fuse

    Nah, better let the fosebox in your house do that part, that what its intended for

  8. #8
    Join Date
    Dec 2016
    Posts
    28
    Post Thanks / Like

    Default Re: AC Fuse

    Alright! One less thing to worry about! Thanks guys!!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •