Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 44

Thread: Pickit 3 - Target Device Issue

  1. #1
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Gaithersburg, MD
    Posts
    219
    Post Thanks / Like

    Default Pickit 3 - Target Device Issue

    Hi All,

    I picked up a PicKit 3 clone and I am using the MPLAB IDE 8.92. I have read many boards, FAQs and I feel that I am close, however, no cigar! I keep running into the Target Device ID (0x0) does not match excepted Device ID (0x420).
    The MPLAB is power is checked and set to 5v.
    On the board, I have followed the instructions for DIP 8,14,18,20: J1 on 2, all open and J7 on 2-3.

    For fun, I have tried to move the PIC around and all I get is a hot PIC and a Overcurrent logic has detected a fault condition....

    Thanks in advance for any assisatnce.
    Attached Images Attached Images
    2016 Migrating to Vixen 3.2
    Vixen 2.5x
    120 Channels
    2015 5 RenardSS24 @ 20,600 lights
    2014 5 RenardSS24 @ 18,600 lights
    2013 3 RenardSS24 @ 9,900 lights
    2012 2 RenardSS24 @ 6,000 lights
    2011 began researching
    [url]www.KentlandsChristmas.com[/url]

  2. #2
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    Winter Haven Florida
    Posts
    3,039
    Post Thanks / Like

    Default Re: Pickit 3 - Target Device Issue

    looking at this as best as I can looks like you might have the pins not set for the chip you have
    Last edited by TazChaLet; 04-25-2017 at 08:16 PM.
    James WinterHaven Fl

  3. #3
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Hudson MA
    Posts
    3,710
    Post Thanks / Like

    Default Re: Pickit 3 - Target Device Issue

    what device are you using?


    2019 - Just moved into a new home (yet another change of plans). Will be dim but not dark. Too much to do at the new place to leave time for a show.
    https://www.youtube.com/channel/UCyX...ttrsZNARkUce0Q

  4. #4
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    87
    Post Thanks / Like

    Default Re: Pickit 3 - Target Device Issue

    Do you have it set to power the target?

  5. #5
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Gaithersburg, MD
    Posts
    219
    Post Thanks / Like

    Default Re: Pickit 3 - Target Device Issue

    I am trying to program my U6-U8 – PIC16F688 Microcontrollers. The Pickit 3 is a clone. I am using the MPLAB IDE v8.92 and I in the settings for Power, I have the power target circuit from pickit 3 checked at 5v.
    2016 Migrating to Vixen 3.2
    Vixen 2.5x
    120 Channels
    2015 5 RenardSS24 @ 20,600 lights
    2014 5 RenardSS24 @ 18,600 lights
    2013 3 RenardSS24 @ 9,900 lights
    2012 2 RenardSS24 @ 6,000 lights
    2011 began researching
    [url]www.KentlandsChristmas.com[/url]

  6. #6
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    UK S80 postcode
    Posts
    1,404
    Post Thanks / Like

    Default Re: Pickit 3 - Target Device Issue

    Hi, I'm not a PIC guy but I have been watching some tutorials on them with a view to learning. This was on that delt with Pickit 3 issues, it may help, if not it's only 15 mins of your life wasted.
    https://www.youtube.com/watch?v=PqYY_nOIn5c

  7. #7
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Hudson MA
    Posts
    3,710
    Post Thanks / Like

    Default Re: Pickit 3 - Target Device Issue

    While it is not the cause of your current problem, I suggest you set the voltage to 4.5v. At 5v the programming was unreliable. At 4.5v I did not have any failures. I will look at the spec sheet to give you alignment when I get home from work


    2019 - Just moved into a new home (yet another change of plans). Will be dim but not dark. Too much to do at the new place to leave time for a show.
    https://www.youtube.com/channel/UCyX...ttrsZNARkUce0Q

  8. #8
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Gaithersburg, MD
    Posts
    219
    Post Thanks / Like

    Default Re: Pickit 3 - Target Device Issue

    Thanks for the movie. I watched it and using the pickit 3 programmer I was able to d/l the OS and get the device ID on the clone pickit 3. However, when I attached the pickit adapter and chip, the app does not detect the chip. So, I am feel that the settings are incorrect. On the board, I selected "DIP 8,14,18,20:" and the jumpers are as follows: J1 on 2, all open and J7 on 2-3. I placed the chip top left is one facing the pull down locking lever. The reply I get on the application: No device detected.
    2016 Migrating to Vixen 3.2
    Vixen 2.5x
    120 Channels
    2015 5 RenardSS24 @ 20,600 lights
    2014 5 RenardSS24 @ 18,600 lights
    2013 3 RenardSS24 @ 9,900 lights
    2012 2 RenardSS24 @ 6,000 lights
    2011 began researching
    [url]www.KentlandsChristmas.com[/url]

  9. #9
    Join Date
    Jan 2015
    Location
    Folsom, CA, USA
    Posts
    1,930
    Post Thanks / Like

    Default Re: Pickit 3 - Target Device Issue

    Looks to me that you need to move your chip 1 slots closer to the 3M. You should have 3 slots open on the non 3M side.


    Far away from the 3M is the DIP20 - no open slots
    then up one slot is the 18 pin - one open slot
    up one slot is the 16 pin - two open slots
    now your 14 pin. - 3 open slots
    Last edited by mrGrumpy; 04-26-2017 at 12:46 PM.
    In Lights Therapy

  10. #10
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Hudson MA
    Posts
    3,710
    Post Thanks / Like

    Default Re: Pickit 3 - Target Device Issue

    hmm. To me it looked like three empty pins on the non-3m end and then the chip starting in the fourth pin on the non-3m end. The notch on the chip should be on the 3m end of the socket.

    After that you need to set the jumpers for a 14 pin chip. Then you need a total of 7 jumpers.

    J1 position 2
    J2 and J3 and J4 and J5 and J6 and J7 all need jumpers between positions 2&3


    2019 - Just moved into a new home (yet another change of plans). Will be dim but not dark. Too much to do at the new place to leave time for a show.
    https://www.youtube.com/channel/UCyX...ttrsZNARkUce0Q

Page 1 of 5 123 ... LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •